Työhakemusmallit
Vakuuta työnantajat hienosti suunnitellulla hakemuskirjeellä.
Pyöreä
Tässä mallissa on pyöreää muotoa ja pientä väriä, jotka piristävät hakemustasi.
Ammattimainen
Anna ammattimainen vaikutelma selkeällä otsikolla ja pelkistetyllä tekstillä.
Pystysuuntainen
Kerro asenteestasi hakemuksella, johon värimarginaalit tuovat ryhdikkyyttä.
Vaakasuuntainen
Tässä mallissa värilliset vaakaviivat kehystävät kauniisti saavutuksiasi.
Elegantti
Hienostunut ja monivärinen pohja, jolla hakemuksestasi tulee varmasti tyylikäs.
Moderni
Kokeile hakemuksessasi modernia tyyliä, joka varmasti miellyttää silmää.
Rento
Esittäydy rennolla pohjalla, josta nimi jää takuulla mieleen.
Krono
Luota ajattomaan tyyliin ja korosta samalla yläreunassa vaikka someprofiilejasi.
Ylellinen
Hillitty malli, jolla suuntaat huomion vakuuttavaan taustaasi.
Klassinen
Perinteinen pohja on oiva valinta, kun haluat antaa asiallisen vaikutelman.
Metro
Esittele itsesi suoraviivaisella hakemuksella, jossa on vahva otsikko.
Yksinkertainen
Yksinkertainen on kaunista – ja joskus paras tapa erottua.
Kuinka valita paras työhakemuksen malli
Työhakemuksen tehtävä on saada työnantaja niin vakuuttuneeksi taustastasi, että saat kutsun työhaastatteluun. Tämän tavoittelussa hyvin kirjoitettu hakemusteksti on luonnollisestikin ratkaiseva tekijä. Tärkeää on kuitenkin myös se, miltä työhakemus näyttää.
Jos visuaalinen suunnittelu ei ole erikoisalaasi, kannattaa hakemuskirjeen laatimiseen hyödyntää työhakemusmallia. Käyttämällä mallipohjaa varmistat nämä kaksi asiaa:
- Hakemuskirjeesi antaa hyvän ensivaikutelman.
- Tarvittavat tiedot on esitetty selkeästi, jotta vaikutelma säilyy hyvänä hakemuksen loppuun asti.
Työhakemuspohjia on paljon erilaisia, ja syystä: virastotyöhön ei nimittäin kannata hakea samannäköisellä hakemuksella kuin nuorekkaaseen start up -yritykseen. Näin ollen paras hakemuskirjeen malli vaihtelee sen mukaan, millaista työtä olet hakemassa ja millaiselle työnantajalle hakemus on osoitettu.
Toisaalta sellainen hakemuskirje, joka on työtehtävään sopiva mutta samalla hieman epätavanomainen, voi olla keino erottua muista hakijoista. Jos olet esimerkiksi hakemassa työpaikkaa kaupan alan yrityksestä, jonka brändi perustuu yhteen tai kahteen pääväriin, voi samojen sävyjen hyödyntäminen omassa hakemuksessa olla nappiosuma.
Työhakemusmallien käyttäminen ei tarkoita sitä, että hakemuksesi ei voisi olla itsesi näköinen. Vaihtoehtoja kannattaakin vertailla myös siitä näkökulmasta, mikä pohja miellyttää omaa silmääsi. Hakemuksen visuaalinen ilme voi nimittäin olla työnantajalle merkki kiinnostavasta persoonastasi ja työhön sopivasta asenteestasi.
Hyvä hakemuskirje sopii visuaalisesti yhteen ansioluettelon kanssa. Meiltä löydät hakemusmallien lisäksi myös CV-mallipohjia, joilla varmistat, että annat tulevalle työnantajallesi parhaan mahdollisen kokonaisvaikutelman.
Millainen työhakemuksen ulkoasun ja rakenteen tulisi olla
Helppolukuisuus on työhakemuksessa erityisen tärkeää. Työnhakija on vahvoilla, kun hakemuskirjeessä on kerrottu kaikki olennainen ja esitetty se loogisesti ja selkeästi. Millainen hakemuksen ulkoasun ja rakenteen sitten tulisi olla? Ei ole olemassa yksiselitteisesti parasta työhakemuksen mallia, mutta seuraavaksi kerromme muutaman hyödyllisen vinkin!
Voit aloittaa pohtimalla, kuinka virallinen hakemasi työ on. Onko työpaikkailmoitus kuivan asiallinen, vai haetko kenties organisaatioon, jonka nettisivut vilisevät pilke silmäkulmassa tehtyä sisältöä? Jos työpaikan imago on jotakin tältä väliltä, voit myös kysyä itseltäsi, millainen työhakemuksen ulkoasu kuvastaisi parhaiten taustaasi. Onko itselläsi esimerkiksi sosiaalisen median tilejä, joiden olisi hyvä olla työhakemuksessa näkyvällä paikalla, vai haluatko työnantajan keskittyvän mieluummin leipätekstissä kuvattuihin vahvuuksiisi?
Hakemuskirjeessä asiat on aina hyvä ilmaista tärkeysjärjestyksessä. Tätä varten kannattaa lukea työpaikkailmoitus huolella ja kiinnittää huomiota seuraavaan:
- Mitkä ovat tärkeimmät vaatimukset työtehtävän kannalta?
- Mitkä taidot ovat puolestaan plussaa ja voidaan käsitellä jäljempänä?
On hyvä myös miettiä omaa tilannettasi. Vastavalmistuneen saattaa olla järkevää kertoa motivaatiostaan jo hakemuskirjeen alkupuolella, kun taas kokeneella konkarilla työhön liittyvä kokemus voi olla ensisijaisempi tieto.
Sivuillamme on kattava valikoima ulkoasultaan erilaisia työhakemuspohjia. Niiden joukosta löydät takuulla itsellesi hyvän työhakemusmallin, oli hakemasi paikka millainen tahansa. Samalla varmistat, että hakemuskirjeen rakenne on toimiva: malleissamme on valmiit osiot, joiden järjestystä voi muokata helposti tarpeen mukaan.
Usein kysyttyjä kysymyksiä työhakemusmalleista
Työhakemuksen tekoon kannattaa käyttää mallipohjaa, jossa on nämä kolme piirrettä:
- Se on sopiva työtehtävää ja työnantajaa ajatellen.
- Se kuvastaa persoonaasi ja asennettasi (sopivassa määrin).
- Se saa sinut erottumaan muista hakijoista (sopivassa määrin).
Näistä ensimmäinen kohta on tärkein. Ei ole olemassa yleispätevää hyvän työhakemuksen mallia, koska eri aloilla ja eri työpaikoissa hakemuksia arvioidaan eri kriteerein. Onneksi työpaikkailmoituksesta sekä työnantajan nettisivuilta ja sosiaalisesta mediasta voi päätellä paljon siitä, sopisiko hakemukseen paremmin hillitty malli vai eloisampi pohja.
Myös oma persoona saa näkyä hakemuskirjeen ilmeessä. Esimerkiksi pirteiden värien käyttö voi viestiä siitä, että työyhteisö saa sinusta juuri tarvitsemansa ilopillerin. Tuo kuitenkin itsesi esille harkiten, sillä liian persoonallinen hakemus voi olla etikettivirhe haettaessa työpaikkoihin, missä arvostetaan asiallisuutta.
Valitsemasi työhakemuspohja on aina myös mahdollisuus erottua muista hakijoista. Voisiko nimesi olla vaikkapa kirjoitettu mahdollisimman isolla, jotta jäät paremmin työnantajan mieleen? Tässäkin on kuitenkin hyvä muistaa, ettei kannata pyrkiä erottumaan tavalla, joka ei sovi haetun työpaikan tyyliin.
Työhakemusmalliemme avulla voit luoda itsellesi vakuuttavan hakemuskirjeen helposti. Voit aloittaa selailemalla eri mallipohjia. Monipuolisesta valikoimastamme löytyy varmasti sopiva vaihtoehto jokaiseen tyyliin ja ammattiin, ja monia työhakemuspohjistamme voi käyttää täysin ilmaiseksi.
Kun olet löytänyt mieleistäsi hyvän työhakemusmallin, klikkaa sen esikatselukuvaa. Tämä vie sinut luonnostilaan, jossa pääset täyttämään tietosi valittuun pohjaan. Voit samalla vapaasti vaihtaa osioiden järjestystä, kokeilla eri fontti- ja värivaihtoehtoja tai valita vaikka täysin toisenlaisen mallin tietojasi menettämättä. Mikä parasta, näet kaikki tekemäsi muutokset välittömästi.
Kun olet valmis, voit ladata hakemuksen itsellesi ja muokata sitä tarvittaessa myöhemmin. Muistathan, että samaa työhakemusta ei kannata kierrättää uudelleen ja uudelleen, vaan hakemuskirje kannattaa kohdentaa juuri siihen työpaikkaan, jota olet kulloinkin tavoittelemassa. Käyttämällä mallipohjiamme hakemusten räätälöinti on onneksi nopeaa ja vaivatonta!
Työhakemuksen luominen CVwizardin mallipohjien avulla on helppoa ja nopeaa. Aloita rekisteröitymällä palvelun käyttäjäksi. Valitse tämän jälkeen omaan tyyliisi sopiva työhakemusmallipohja useiden mallipohjien joukosta, ja ala täyttämään mallipohjaan omat tietosi. Mallipohjassa on valmiina osiot kaikille tarpeellisille tiedoille, kuten osoitteellesi, aloitukselle, itse hakemustekstille ja lopetukselle. Voit halutessasi lisätä osioita tai poistaa osion. Esimerkiksi valokuvalle on useimmissa mallipohjissa valmiiksi paikka, mutta voit jättää kuvan pois ilman, että se pilaa koko hakemuksen muotoilun. Voit esikatselun avulla koko ajan seurata miltä hakemuksesi näyttää mallipohjassa, ja mikäli haluat vaihtaa toisenlaiseen mallipohjaan, onnistuu se yhdellä klikkauksella - ilman, että joudut aloittamaan alusta. Kun olet luonut hakemuksesi, voit ladata sen käyttöösi pdf-muodossa.
Avoimen hakemukseen ulkoasuun pätee pitkälti samat suositukset kuin muihinkin työhakemuksiin. Valitessasi avoimen hakemuksesi pohjaa kannattaa siis huomioida seuraavat asiat:
- Pohja on työnantajan mukainen.
- Pohja saa sinut jäämään mieleen.
- Pohja kertoo jotain persoonastasi.
Avoimessa hakemuksessa työnantajaan tutustuminen on erityisen tärkeää. Koska et vastaa työpaikkailmoitukseen, et voi myöskään arvioida ilmoituksen perusteella työpaikan muodollisuutta. Työnantajan verkkosivujen ja sosiaalisen median tilien lisäksi netistä löytyy kuitenkin usein vanhoja ilmoituksia, jotka antavat tarvittaessa osviittaa siitä, onko parempi valita moderni vai mahdollisimman perinteinen työhakemusmalli.
Myös avoimen hakemuksen pohja voi olla visuaalisesti erottuva. Kun jätät avoimen hakemuksen, et kilpaile muita hakijoita vastaan, mutta yrität silti kiinnittää kiireisen työnantajan huomion, jotta hän rekrytoi sinut heti tai vähintäänkin muistaa sinut myöhemmin. Onko sinulla esimerkiksi LinkedIn-tili, jota työnantaja voisi seurata, ettei hän unohda sinua? Silloin paras vaihtoehto on usein pohja, jossa yhteystietosi ovat mahdollisimman selkeästi esillä.
Vaikka avoin hakemus täytyy räätälöidä työnantajan mukaan, sen kohdentaminen tiettyyn työtehtävään voi olla vaikeaa. Avoin hakemus on kuitenkin tilaisuus saada työnantaja niin vakuuttuneeksi persoonastasi, että sinut halutaan palkata joka tapauksessa, vaikka tarjoamaasi työtä ei juuri nyt tarvittaisi tai tehtäisi kyseisessä organisaatiossa. Työhakemuspohja voi olla myös tässä hyödyksi. Kokeile vaikkapa mallia, joka ilmentää luovaa taustaasi tai rentoa asennettasi – mutta toki vain jos uskot näiden olevan kontaktoimasi työnantajan arvostamia ominaisuuksia.
Työhakemuspohja on valmiiksi suunniteltu malli, jonka avulla hakemuskirjeen voi tehdä helposti ja kätevästi. Sinun ei tarvitse luoda omaa työhakemusmallia – riittää että valitset yhden pohjistamme, täytät siihen tarvittavat tiedot ja lataat hakemuskirjeen laitteellesi. Voit kuitenkin milloin vain muokata hakemuksesi fonttia, värejä ja osioiden järjestystä mielesi mukaan.
Nykypäivän trendejä työhakemuksissa ovat:
- visuaalisuus
- persoonallisuus.
Modernin työhakemuksen ei siis tarvitse olla pelkkää mustaa valkoisella, vaan hakemuskirjeessä voi hyödyntää esimerkiksi erilaisia marginaaleja ja taustavärejä. Samaan aikaan hakemuskirjeen täytyy olla edelleen ennen kaikkea selkeä. Mahdolliset värit kannattaakin valita niin, että ne sopivat hyvin yhteen ja hakemusta on mukava lukea.
Toisaalta varsinkin muodollisemmissa työpaikoissa hakemukselta odotetaan yhä melko hillittyä ulkoasua. Yhtä selkeästi parasta työhakemuksen mallia ei siis ole, vaan hakemuksen tyyli kannattaa valita haetun työpaikan mukaan. Toisaalta myös tässä piilee mahdollisuuksia: onko työnantajalla itsellään esimerkiksi selkeä visuaalinen ilme, jota voisit jäljitellä hakemuksessasi?
Valmiiden työhakemusmalliemme joukosta löytyy sekä eläväisiä että pelkistettyjä vaihtoehtoja. Valittuasi sopivan pohjan voit vielä muokata hakemuskirjeesi värejä ja fontteja kuvastamaan persoonallisuuttasi. Kannattaa kuitenkin huolehtia, että teksti on kirjoitettu helppolukuisella fonttityylillä ja -koolla ja että rivivälit ovat riittävän ilmavia.
Onko jokin epäselvää? Katso täydellinen FAQ